vrijdag 11 juni 2010

Zeau! Effeling de poosietiefste bedreif van Nederlandsch.

Posted on 13/1/2009 at lexcoaster.blog2blog.nl

[sarcasme mode: ON]

Gefeliciteerd (B)Efteling!

Hoera! De Efteling is het positiefste bedrijf van Nederland. Van de duizenden ondernemingen in ons land is de Efteling het meest positieve. En dat is helemaal terecht natuurlijk! Jaja. De Efteling heeft de laatste tijd een aantal dingen ondernomen waar men uitermate positief over kan zijn. Daar hebben ze hard aan gewerkt, en nu hebben ze er een prijs mee verdient. Dus wat hebben ze daar allemaal voor moeten doen?

1) Bouw een nieuwe attractie. Eentje die meer kost dan de duurste Nederlandse film tot nu toe, zonder mankementen draait, zo min mogelijk storingen ondervind, op tijd opent en vervolgens alle verwachtingen waar maakt! Na alle media aandacht zijn die dingen namelijk wel vereist.

2) Bombardeer je bezoekers met een overdaad aan commercie. We zitten natuurlijk allemaal te wachten op Roodkapje vla (nee, geen rode vla), Eftelig brood, Langnek dropjes, etc. Vervolgens investeerd men die winst niet direct in het park zelf, maar aan een 40 milj. (!) kostend bungelow park. Nee, dat geld wordt natuurlijk niet geïnvesteerd in verbetering aan de Wereld vol Wonderen zelf, terwijl er plekken zijn in het park die een update wel kunnen gebruiken om hun nostalgie te herwinnen... Ga zo door!

3) En dan natuurlijk de klantvriendelijkheid. Met superformeel personeel straal je ook echt een 'positive image' uit! Klantgericht zijn ze wel hoor, en heus niet onvriendelijk. Maar ze zijn wel enorm stijf. Geweldig natuurlijk om daarmee zo'n prijs te winnen.

[sarcasme mode: OFF]

Het gros van de mensen zal het overgens waarschijnlijk anders ervaren dan ik en andere pretparkfans. En ja, het park ziet er nog prima uit en het is er best gezellig vertoeven. Maar als je geld investeerd in dingen die nog best een seizoen kunnen wachten (zoals een bungalowpark of een conferentie centrum), en andere dingen die best een investering waard zijn laat schieten, gaat men dat op den duur wel merken.

Er zijn nog genoeg sfeervolle plekken en attracties in de Efteling, maar sommige kunnen best wel wat aandacht en liefde gebruiken. Het repareren van de animatronics en effecten in de Fata Morgana, de betonnen wachtrij van de Droomvlucht aankleden, de Bob een 'Overhaul' geven, betere treintjes voor de Pegasus, etc. Allemaal dingen die de kwaliteit van het park zullen verbeteren. Als ik bijvoorbeeld bijna 30 euro voor een kaartje koop, verwacht ik dat alle animatronics en effecten (zoals geureffecten) het in de Fata Morgana ook doen. Het gros van de mensen weet nu niet eens meer dat er ooit geureffecten in de rit zaten, en hoe soepel de animatronics ooit bewogen, en ondertussen is de entreeprijs in die tijd wel flink gestegen...

Natuurlijk moet een park geld verdienen, dat is meer dan logisch gezien elk park een 'for-profit' organisatie is. Maar dit stelt me een beetje teleur. 40 Miljoen investeren in een bungalow park terwijl er plekken zijn in het pretpark zelf die niet meer de glorie hebben die ze wel ooit hadden? Komop. En om dan nog van een Wereld Vol Wonderen te spreken? De glans van vroeger terughalen is iets waar ze hun geld eerst in moeten stoppen, ipv 20 milj. in een haperende attractie te investeren en dan vervolgens het dubbele van dat bedrag in een vakantiepark steken... Deden ze dat nou niet, dan is de overkill aan commercie niet eens zo erg meer. Natuurlijk zal Truus uit Delft (oftewel de gewone dagjesbezoeker, en dus niet de pretparkgek zoals ik) er niet bij stil staan, en zich hier dus niet in herkennen. Toch weet ik zeker dat als ze de glorie van vroeger terughalen, mensen het stiekem wel zullen merken.

Nog zoiets. 27,50 Voor de Winter Efteling betalen, terwijl een groot aantal attracties gesloten zijn (om geen enkele goede reden) en er niet veel sfeer te bekennen is? Jawel, de WE mist hier en daar sfeer! 's Zomers is de natuur in het park in bloei, immers is de Efteling ook een soort van keukenhof op bepaalde plekken. En dan is de Efteling één van de meest sfeervolle parken in Europa. 's Winters daarintegen, is alles kaal. En met de juiste winter/kerst aankleding kan men het dan alsnog gezellig maken. Dat doet de Efteling niet. Hier en daar een kampvuur, een ijsbaantje, de Vogelrok krijgt een sjaal, en hier en daar wat nepsneeuw... Nee, dan doet Phantasialand te Brühl het toch beter. Alleen de waterattracties zijn gesloten, voor de rest is het attractie aanbod hetzelfde. Het park heeft daarnaast ook een ijsbaan, kampvuren, extra entertainment en bovenal: 10 keer meer sfeer! Het hele park is in een kerstsfeer aangekleed en het is er dan oergezellig. En de Winter Efteling stelt daarbij dan toch teleur, gezien de toegangsprijs.

Ik weet zeker dat de Efteling in staat is een goede WE te draaien, mits ze maar bereid zijn daar geld in te steken. En geloof me, als je tijdens de krediet crisis in staat bent 40 miljoen in een vakantiepark te steken, dan moet je zeker ook in staat zijn een goede WE te draaien. Vroeger zouden ze de 'drive' er nog voor hebben, ben benieuwd in hoeverre die er nu nog is. Ik doel hiermee op de drive naar perfectie in attractiees en de sprookjesbeleving. De drive naar een leuke dag is er, maar de drive naar perfectie die het park ooit had heeft plaatsgemaakt voor een grotere drive met winstoogmerk. Terwijl je winst ook kan halen uit een degelijk park, ipv Roodkapje Vla. Elk park heeft een winstoogmerk natuurlijk, maar het doorslaan van de Efteling richting commercie gaat op den duur af aan de sprookjesbeleving. Wij pretparkfans merken het als eerste, Truus uit Delft volgt over een aantal seizoenen nog wel.

Wil ik overgens niet mee zeggen dat de Efteling een slecht park is, dat is het zeker niet. Het is er 's zomers nog steeds erg gezellig, maar het park kan nog verbeterd worden op bepaalde dingen. En op deze manier gaat het langzamaan een beetje achteruit. En als je ziet hoe het ooit was, is dat erg jammer.

En de Efteling het positiefste bedrijf van Nederland? Alleen al op attractiepark gebied weet ik er één te noemen die die prijs eerder zou mogen verdienen, om maar te zwijgen over alle andere branches. Welk park dan? Toverland! Dat park wordt natuurlijk nooit de nieuwe Wereld Vol Wonderen, toch is dat park een klein positief wondertje op zich. Wat zeg ik? WONDER!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten