zondag 13 juni 2010

Prinsesjesdag 2009

Posted on 27/9/2009 at lexcoaster.blog2blog.nl

Nu de politieke gemoederen een beetje bedaard zijn neem ik de tijd er wat over te schrijven. (Note: dit is geschreven in november 2009).

We zitten de laatste tijd in een soort financiële crisis van wereldomvang, wat natuurlijk z'n effect heeft op de Nederlandse economie, en op zijn beurt dus Nederland. Je zou van de regering mogen verwachten dat die ons door die lastige tijd heen loodst, maar dat die verwachting een waanidee is is gebleken tijdens de dag dat het kabinet de plannen voor komend jaar bekend maakt, Prinsjesdag, zou eigenlijk niet eens een verassing mogen heten.

Afgelopen Prinsjesdag was echt een dieptepunt in de huidige Nederlandse politiek. Ik ga niet uitgebreid in op de plannen van het kabinet, want veel plannen zijn er niet eens. Het kwam er op neer dat ze nu verscheidene commissies aanstellen die op hun beurt weer gaan bekijken hoe ze boel moeten gaan aanpakken. En dit terwijl de afgelopen maanden het kabinet zelf ook geen moer heeft uitgevoerd de crisis werkelijk aan te pakken. Alsof ze maanden nodig hadden de boel te evalueren om tot de conclusie te komen dat commisies op hún beurt weer de boel moesten evalueren. En dan heeft het kabinet ook nog het lef het verwijt 'daadkrachtloos' te verweren met het excuus dat men 'eerst de boel goed moet evalueren voordat men vergaande middelen inzet'. Met dat evalueren hadden ze maanden geleden al moeten beginnen. Bijna elk ander Europees land had al lang en breed plannen om het land door de crisis heen te helpen, ons kabinet gaat die nu maken en het heeft hun en half jaar geduurt die beslissing te nemen. Hoezo niet daadkrachtloos?

Dan de oppositie. De oppositie is eensgezind als het gaat om hun oordeel over het kabinet; die is daadkrachtloos. Maar zelf zijn de oppositie partijen enorm verdeeld over hoe de crisis dan wél aangepakt moet worden. Behoorlijk verdeeld zelfs. Even een kleine greep doen uit de oppositie:

D66 kwam met een voor hun doen redelijk rechtse tegenbegroting, hun pijl was vooral gericht op het stimuleren van het onderwijs (wat opzich een pré is). Helaas moesten de zwakkere in de samenleving het ontzien. Wilders kwam met een (zelfs voor hem) uitzonderlijk clowneske vertoning door met een kopvoddentax te komen (persoonlijk lijkt mij 'Burkaverbod' een leuker woord). Ook leidt de tegenbegroting van de PVV tot een zelfs hoger tekort dan de 6,2% van dit kabinet, en ook hier moesten de zwakkeren in de samenleving het ontgelden.

De VVD liet blijken dat zij de enige partij zijn voor wie de hypotheekrente aftrek onbespreekbaar is, wat uitermate onverstandig is gezien er enorm op bezuinigt kan worden en de tegenberedeneringen nietig zijn tegenover de voordelen. Hun tegenbegroting leidde wel naar een feitelijke daling naar een tekort van 5,2%, al wordt er dan wel rigoreus bezuinigt zonder in buitenkansjes (milieu bijv.) te investeren. Bovendien was de VVD zoals altijd weer 'rechts', zoals we van ze gewend zijn; wie rijk is moet rijk blijven is en blijft hun motto.

De SP is daarin de absolute tegenpool van de VVD. Duidelijk is dat ze een stuk socialer zijn dan de VVD, men wil een goede basis voor de zwakkere in de samenleving vormen en ook de schandalig rijke lui moeten het ontzien (lekker puh!). Helaas missen ze de economische visie die de VVD wel heeft, hun begroting is behoorlijk slecht voor 's lands financiën. De SP is duidelijk een conservatieve partij die helaas retrograde- achtige denkwijzen op de economie erop loslaten.

Femke Halsema had naar mijn idee (hoe kan het ook anders van een GL aanhanger) de meest treffende en meest doordachte speech van de hele oppositie: http://www.youtube.com/watch?v=y5NNmhktLYw .

Ze wist precies de vinger op de zere plek te leggen en kwam met sociale en progressieve oplossingen, investeerde in dingen die nu constant op de lange baan geschoven worden, maar het tekort bleef zelfs op hetzelfde niveau als met dit huidige kabinet dat niks investeerd. Het type visie die ik mis bij andere politici kom ik gelukkig wel bij Femke en GL tegen.

Wat is de politiek toch een circus eigenlijk. Wilders bijv. valt net zo min meer serieus te nemen als dit kabinet anno 2009. Kopvoddentax? Werkelijk te bizar voor woorden, en dat om meedere redenen. De hoofddoek staat volgens hem symbool voor vrouwenonderdrukking en dus wilt hij dat verbieden of daar belasting voor laten betalen. Op deze manier bestrijd hij het symptoom alleen, de hoofddoek, en dus niet de oorzaak achter de (in zijn ogen) onderdrukking. Daarnaast is het gewoonweg een discriminerend voorstel en het is ongelofelijk dat er een politicus in een modern land als Nederland dit überhaupt kan voorstellen. Maar hij krijgt er wel mee wat hij wilt: aandacht. Ik verspil nu ook alweer m'n tijd aan hem, maargoed dit kon gewoon niet onbehandeld blijven.

Het is mij eens te meer duidelijk waarom ik GroenLinks steun. Ze weten haarfijn de vinger op de zere plek te leggen betreffende problemen in onze maatschappij, maar blijven de boel op een positieve en progressive manier benaderen, om het woord sociaal (het 'links' in GroenLinks) nog niet eens te noemen. Door de problemen te willen oplossen waar ze wérkelijk liggen, door de positieve benadering van die problemen, het combineren van liberalisme en socialisme, en natuurlijk hun constante aandacht voor het milieu maken het voor mij duidelijk dat de beste stuurlui al jaren aan wal staan. En daarnaast mag Nederland van mijn part wel eens een vrouwelijke premier krijgen. Ik realiseer me dat dit wellicht als GL propaganda klinkt, maar er is werkelijk geen enkele partij die in dermate verwoord wat ik mis in de maatschappij en in Den Haag als GroenLinks.

Het is begin november (ten tijde van dit schrijfsel) dus de herfst is in volle gang, maar het is na het zichtbaar falen van ons huidige kabinet, eens te meer tijd voor een linkse lente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten