vrijdag 11 juni 2010

Clownhouse (1989)

Posted on 4/6/2009 at lexcoaster.blog2blog.nl

http://www.moviemeter.nl/film/12088

Een beetje zoekend door moviemeter.nl naar foute horrorfilms kwam ik Jeepers Creepers tegen. Eerst klikte ik op het profiel van de regisseur en vervolgens op de link naar zijn regiedebuut, Clownhouse. Een heel onbekende film met als uitganspunt moordende clowns, dat klonk wel aardig. de film kreeg een redelijk lage rating maar de boeide mij niet. Lezend door de reacties eronder las ik dat regisseur Salva een van de jonge hoofdrolspelers had aangerand. Geschokt en toch geïntrigeerd ging ik op zoek naar meer achtergrond informatie en kwam er via google achter dat de film op youtube te vinden was (ja, er zijn films op youtube te vinden!).

Hier mijn recensie:

Moordende clowns zijn een leuk concept voor horrorfilms, al komt de spanning in deze fim ondanks zijn leuke concept niet echt uit de verf. Daarnaast lijkt de film alleen te mikken op de doelgroep die clowns juist leuk vinden, jonge kinderen. Alleen die zullen door de foutjes en cliché's heen kunnen prikken. En dit is nogal een cliché horrorfilm..

Een kind met een fobie voor clowns wordt samen met z'n broers geteisterd door drie psychopaten, gekleed als clowns? Cliché toevalligheid 1. Die psychopaten zijn toevallig net daarvoor uit een nabij gelegen gekkenhuis ontsnapt, Cliché 2. De jongens worden geteisterd in een groot donker huis, cliché 3. Een waarzegster vertelt net daarvoor dat ze een donkere toekomst tegemoed gaan (allemaal om de spanning op te wekken natuurlijk), cliché 4. Het jongste kind wordt geterroriseerd en de andere geloven het pas als het te laat is, cliché 5. Jup, er zitten veel cliché's in deze film.

Ook een aantal ongeloofwaardigheden zijn er te vinden. Die psychopaten zijn wél in staat 5 volwassenen te doden (Rockwell was 20) maar niet twee kinderen? Er zijn camera standpunten waarin je zou verwachten dat de clowns gezien worden en dat worden ze dan niet, of het jongste broertje zit zichtbaar verstopt onder een tafel en een clown ziet hem dan weer niet..? Er zitten dus wat schoonheidsfoutjes in deze film. Daarbij is het acteerwerk van de meeste castmembers amateuristisch, Rockwell deed het wel redelijk maar sloeg soms door in overacting. Dat de dialogen houterig zijn helpt daar niet veel aan. De spannende momenten worden via een cliché manier opgebouwd en de moorden zijn óf offscreen óf het moment wordt niet expliciet in beeld gebracht. Van gore kan men niet spreken, en het geweld van de strubbelingen tussen de clowns en kids is op het niveau van de hand-to-hand gevechten uit het A-Team, zelfs of dat nog niet eens.

Maar wat de film toch best leuk maakt is het broeierige sfeertje en het handjevol schrikmomenten. Eigenlijk gewoon zó fout dat het bijna leuk wordt. Ook is de muziek goed en zorgt het voor de juiste sfeer. Daarnaast zijn de scenes dat de jongens door het huis achterna worden gerend leuk gedaan, maar helaas is het allemaal niet genoeg om de film boven het gemiddelde doen uit te steken. Niet bepaald eng dus, maar soms best een beetje spannend. Doet meer denken aan een spannende avonturenfilm voor kinderen dan échte horror, alsof een griezelboek voor kinderen is verfilmd. Subcatagorie kinderhorror dus, en het concept van moordende clowns zijn vooral voor díe doelgroep effectief of men moet aan coulrofobie lijden, clowns zijn nou eenmaal enge figuren.

Dan hebben we nog het feit van wat er tussen de opnamens door gebeurde met kindacteur Winters en regisseur Salva. Dat deze kinderhorrorfilm gemaakt werdt door een (vermoedelijke) pedofiel geeft er toch een nare bijsmaak aan, dus sta er vooral niet teveel bij stil. Erg trieste gebeurtenis natuurlijk, en het dekt de film met een ietwat nare lading hoewel alleen de blote kontscène van Winters daaraan doet denken. Die scène valt een beetje buiten de boot al stoort het verder in het geheel bepaald niet. Zonder enige voorkennis zou het in ieder geval nooit opvallen (oeps, dit was dus een spoilertje!). Al met al een spannende film voor kinderen, voor volwassenen niet bepaald bijzonder en al helemaal niet eng. 2* uit 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten