vrijdag 11 juni 2010

Vuurwerkverbod

Posted on 14/12/2008 at lexcoaster.blog2blog.nl

Vuurwerk verbieden? Daar gaan we weer. We worden steeds meer betutteld, of willen steeds meer betuttelen. Eerst het rookverbod in de horeca, vervolgens het paddoverbod en nu gaan er stemmen op om vuurwerk te verbieden. Briljant..

Er zijn nou eenmaal mensen die vuurwerk willen afsteken, en die houd je niet tegen met een verbod. Natuurlijk zullen er mensen zijn die zich erdoor zullen laten afschrikken, maar de 'die hard' vuurwerk enthousiast zal zich er niet door laten afschrikken en zal heus wel aan z'n portie knalkruit komen. Een verbod zal dat niet veranderen. Nee, de regering kan zich beter richten op het aanpakken van illigaal vuurwerk, aangezien dát de grote boosdoener is onder het aantal ongelukken. Een totaalverbod zal juist níet werken.

Wat doet een verbod dan wel? Het zorgt ervoor dat die groep mensen het illigaal moeten aanschaffen. Het zorgt ervoor dat de politie een heel sh*tload aan werk te doen heeft, want ze moeten de onmogelijke taak op zich nemen het te controleren. Het zorgt voor minder respect voor overheidsinstanties, want mensen vinden dat die teveel zich overal inmengt.

Even uitlichten. Als mensen vuurwerk illigaal moeten aanschaffen heb je de poppen aan het dansen. Zolang vuuurwerk in Nederland nog verkrijgbaar is, is men verzekerd van een zekere veiligheidskeuring. De kans dat je vuurpijl te vroeg afgaat is een stuk kleiner bijv. dan wanneer je Belgisch rotzooi koopt. Die zekerheid is weg als men vuurwerk helemaal verbied, dan moet men z'n knalkruit in België halen waar je nou eenmaal niet zeker bent van de degelijkheid van het spul. Natuurlijk wordt er al het een of ander uit het buitenland gehaalt door een paar eigenzinnige stupido's, maar mensen zijn nu nog niet van het buitenland afhankelijk voor zijn of haar vuurwerk. Nu kan men tenminste nog redelijk veilig knalkruit in Nederland aanschaffen, na een totaalverbod moet men onveilig vuurwerk uit het buitenland halen.

Daarnaast heeft de politie dan een enorme hoeveelheid werk te verichten, wat gewoon niet mogenlijk is. Dan zou je op elke hoek van de straat een agent moeten zetten (wat al niet kan, want zoveel agenten zijn er niet eens), en dan nog steekt men gerust af. Het controleren van een verbod is gewoon onbegonnen werk, en het houd de politie van ander werk af. Werk, wat potentieel minstens even belangrijk of nog wel belangrijker is, zoals op de 'algehele' orde letten, en niet op een klein deel ervan. Ook krijgen de overheid en haar instanties een imagoprobleem, aangezien de bevolking (zeker het deel wat opzich al ver van Den Haag afstaat) zich betutteld voeld.

Ik kan het ook ergens wel begrijpen dan mensen tegen knalkruit zijn, maar er zijn er ook genoeg die er dol op zijn. Wat zijn dan de tegenargumenten tegen vuurwerk?

1 Het maakt lawaai.
Dat is puur iets persoonlijks. Er zullen er veel het maar lawaai vinden en die alleen maar professionele siershows kunnen waarderen, maar daar staat tegenover een andere groep mensen die het zelf afsteken even leuk en mooi vinden, en er een heel jaar naar uitkijken. Het lawaai is puur persoonlijk dus.

2 Slecht voor het milieu en dieren worden er bang van.
Nou daar kan ik wel inkomen. Hoewel ikzelf vuurwerk erg leuk vind, zit ik toch in m'n achterhoofd te piekeren over al dat kruitdamp en rotzooi op straat, aangezien ik het milieu ook hoog heb zitten. Rotzooi opruimen moet men verplichten, of er in iedergeval druk op uitoefenen. Houd de straten schoner en weigeraars liggen niet voor kinderen voor het oprapen.. En daarnaast de dieren. Dieren in het wild, maar ook huisdieren kunnen er last van hebben. Voor huisdieren is het beste om ze af te schermen zoveel mogelijk, zodat ze het minste last hebben van alle flitsen en knallen.

3 Het is gevaarlijk.
Dat ligt eraan. Zoals al eerder gezegt, is vuurwerk wat in Nederland verkrijgbaar is al redelijk veilig opzich, en als daar ongelukken meer gebeuren is het vaak door de eigen stommiteit van de oen die ging stunten. Je bent een rund als je met vuurwerk stunt. Nou wordt er ook aanzienlijk veel gekocht in het buitenland (vooral België en Duitsland) en die hebben minder regels wat betreft vuurwerk. Buitenlands vuurwerk is daarom ook illigaal en dat is maar goed ook. Maar bovenal is vuurwerk zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Je hebt het zelf in de hand als je buitenlands rotzooi koopt of als je niet doet wat er op de verpakking staat. Natuurlijk heeft het potentieel gevaar, het is en blijft iets wat explodeert, vandaar ook dat je moet nadenken voordat je iets doet. Dat gezegt, het verkeer is ook gewoon gevaarlijk en ook daar moet je goed bij opletten.

Ik vind dat vuurwerk goed gereguleerd moet worden. Niet van 10:00 tot 2:00, maar van 18:00 tot 02:00 afsteken bijvoorbeeld. Het verbieden van bepaalde (of alle) rotjes, minder kg aan vuurwerk per persoon toelaten, zijn ook ideën. Daarnaast moet de regering vooral illigaal vuurwerk bestrijden, aangezien daar de meeste ongelukken mee gebeuren. Hetzelfde vind ik over het paddoverbod eigenlijk. Zolang softdrugs legaal is is het gebruik ervan beter te controleren, dat geld dus ook voor vuurwerk. Maar voor de rest 'is it up to you', en om vuurwerk te verbieden omdat er elk jaar weer klojo's rondlopen, is gewoon niet eerlijk tegenover de mensen die wél verstandig met vuurwerk omgaan, en die er ook plezier van hebben, zoals ik.

1 opmerking:

  1. Very enlightening and beneficial to someone whose been out of the circuit for a long time.

    clomid

    BeantwoordenVerwijderen